Scroll to top

Cat de important este Google Pagespeed Insights pentru site-ul tau?

PageSpeed Insights este un instrument Google care evalueaza viteza de incarcare si comportamentul unei pagini, pentru vizualizarile mobile si desktop si, in functie de rezultate, sunt oferite sugestii specifice de imbunatatire. Acest instrument Google masoara timpul de incarcare a unei adrese URL, calculeaza un scor si analizeaza site-ul web pentru posibile imbunatatiri. Astfel, orice URL poate fi introdus si verificat aici.

Instrumentul combina datele de camp, adica datele stocate din raportul Google privind experienta utilizatorului in Chrome, cu datele de laborator ale evaluarilor live ale unei interogari directe a adresei URL. Pregatirea si livrarea rezultatului dureaza mai putin de un minut. Utilizatorul poate evalua imediat nevoia de optimizare SEO sau poate verifica eficacitatea algoritmului utilizat pentru promovarea site-ului in motorul de cautare.

Imediat ce Google a efectuat evaluarea, scorul PageSpeed este afisat pe o scara de la 0 la 100. Acest lucru este o evaluare bruta pentru a crea o clasificare a propriului site.

Cat de important este Google Pagespeed Insights pentru site-ul tau?Valoarea performantei este o medie ponderata a diferitelor valori. Drept urmare, valorile mai ponderate au un impact mai mare asupra scorului general. Acest instrument cuprinzator determina performanta reala si alege modalitati eficiente de optimizare a site-ului. Este usor de utilizat atat pe un computer, cat si pe un dispozitiv mobil. Nu arata viteza absoluta a paginii, dar analizeaza eficienta dinamicii de incarcare si redare in browserul clientului. Aceasta ia in considerare doar factori care nu depind de tipul de conexiune la internet: JavaScript, CSS, structura HTML, configuratia serverului, dimensiunea imaginii etc.

Caracteristicile Google Page Speed Insights

Raportul privind viteza de incarcare a site-ului are o componenta grafica si digitala, separat pentru PC si dispozitive mobile. Indicatorul Viteza paginii arata dinamica in secunde de la inceputul primei redari de continut, pana in momentul in care HTML-ul este incarcat si este construit arborele DOM, adica interfata este complet initializata pentru ca utilizatorul sa lucreze.

Cu cat acest timp este mai scurt, cu atat site-ul va fi afisat mai repede in browser. Pentru a se asigura ca toate resursele sunt la egalitate, Google PageSpeed Insights foloseste viteza medie de descarcare in retea ca punct de plecare, stabilind una dintre urmatoarele evaluari:

  • Slow – lent (culoare rosie);
  • Medie – normal (portocaliu);
  • Rapid – rapid (verde).

Avand un grafic de distributie a vitezei, este usor de identificat zonele cu probleme in ceea ce priveste rata de descarcare si luarea masurilor necesare. Marcarea grafica color are, de asemenea, un sens semantic clar.

Viteza paginii si SEO

Google foloseste aproximativ 200 de factori pentru a determina clasarea unui site, dintre care cel mai important este cuvantul cheie de la inceputul etichetei de titlu, volumul si relevanta continutului pentru interogarile de cautare, densitatea si locatia cuvintelor cheie si valoarea absoluta. Viteza de descarcare afecteaza direct emiterea a 1–3 rezultate din 100. In acelasi timp, cerintele oficiale ale sistemului precizeaza ca „site-ul trebuie sa functioneze cat mai repede posibil”. Acest factor are un efect pozitiv asupra istoricului comportamental al resursei web si creste semnificativ ratingul acesteia. De aceea, promovarea eficienta a site-ului SEO, necesita informatii normale privind viteza paginii, dar nu neaparat bune si rapide.

Recomandari privind viteza paginii Google

Pe langa un raport detaliat despre performanta unei resurse web, serviciul ofera si diverse optiuni pentru imbunatatirea acestuia. De exemplu, un anumit site a primit urmatoarele sugestii de optimizare: ”foloseste memoria cache a browserului”. Un sfat practic si util pentru utilizarea antetelor de cache, pentru a stoca copii ale fisierelor statice (nu schimba de la o interogare de cautare la alta) in browserul utilizatorului.

Este posibil ca lista de link-uri sa contina o resursa care este gazduita pe un site terta parte, ceea ce face imposibila implementarea acestei recomandari.

Se elimina JavaScript care blocheaza redarea. Daca este posibil, poti organiza executia scripturilor interactive ale paginilor web in subsolul site-ului sau poti face ca antetul si JavaScript sa se incarce asincron. De asemenea, o parte a codului poate fi transferata in marcajul HTML principal. Aici, participarea unui profesionist al unei agentii SEO, este importanta pentru a nu perturba functionarea corecta a functionalitatii site-ului. Aceasta recomandare nu este potrivita pentru resursele care utilizeaza un sablon WordPress prestabilit.

Optimizare Cascading Style Sheet. Este posibil sa se imparta codul CSS pentru a prioritiza primele stiluri de ecran in antetul site-ului si sa adaugi restul tabelelor in cascada la subsol. De asemenea, necesita participarea unui designer de layout pentru a evita problemele viitoare in functionarea site-ului.

Incarcare a unui site web este privita indiscutabil ca un factor elementar de clasare. Nu e de mirare, deoarece utilizatorii motorului de cautare se asteapta la o abordare rapida accesibila pentru a-si rezolva problema. Tot ce ai nevoie este un site care se incarca prea lent. Daca nu se ajunge la continutul relevant suficient de repede, utilizatorii aleg un alt furnizor din nenumaratele game de adrese de internet.

De ce este atat de importanta viteza paginii?

Pe langa usurinta de utilizare imbunatatita, Google PageSpeed Insights joaca. De asemenea, un rol decisiv pentru un site web de succes in domeniul marketingului pentru motorul de cautare. Mai presus de toate, este un factor pentru zona asociata de optimizarea site-ului pentru motorul de cautare Google. Care a confirmat de mult viteza site-ului ca fiind un criteriu decisiv pentru vizibilitate.

Call Now Button